Dietetyk kliniczny nie jest zwykłym dietetykiem. Jego zadaniem jest wyprowadzanie ludzi z ciężkich chorób poprzez odpowiednie ich żywienie. Najczęstsze choroby, z którymi dietetyk kliniczny ma do czynienia, to choroby dietozależne, czyli takie, które są spowodowane lub nasilone przez nieprawidłowe odżywianie się. Do tej grupy należą między innymi:
Otyłość
Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, prowadzące do pogorszenia jakości życia i zwiększenia ryzyka wielu innych schorzeń. Otyłość jest często związana z nadmiernym spożyciem kalorii, cukru, soli i tłuszczów nasyconych oraz trans, a także z niską aktywnością fizyczną i predyspozycjami genetycznymi.
Cukrzyca typu 2
Zaburzenie metaboliczne polegające na podwyższonym poziomie glukozy we krwi, spowodowane przez insulinooporność, czyli zmniejszoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Cukrzyca typu 2 może być wywołana przez nadwagę, otyłość, niezdrową dietę bogatą w cukry proste i wysoko przetworzone produkty, a także przez czynniki genetyczne.
Choroby układu krążenia
Szeroka grupa schorzeń dotyczących serca i naczyń krwionośnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu. Choroby układu krążenia są często powikłaniem otyłości i cukrzycy typu 2, a także wynikiem nieprawidłowej diety bogatej w sól, cholesterol i tłuszcze nasycone oraz trans, a ubogiej w błonnik, witaminy i polifenole.
Osteoporoza
Choroba kości charakteryzująca się zmniejszeniem ich gęstości i wytrzymałości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. Osteoporoza może być spowodowana przez niedobór wapnia i witaminy D w diecie, a także przez nadmierny spożycie fosforu, kofeiny i alkoholu.
Niektóre nowotwory
Choroby nowotworowe są złożone i mają wiele przyczyn, ale niektóre z nich mogą być związane z dietą. Na przykład rak żołądka może być wywołany przez nadmierne spożycie soli i konserwantów chemicznych, rak trzustki przez wysoki poziom cukru we krwi, rak jelita grubego przez niską podaż błonnika i wysoką podaż czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych.
Dietetyk kliniczny pomaga pacjentom cierpiącym na te choroby poprzez dobieranie odpowiedniej diety leczniczej lub profilaktycznej, która uwzględnia ich indywidualne potrzeby i cele żywieniowe. Dietetyk kliniczny edukuje również pacjentów na temat zasad zdrowego żywienia i wpływu diety na zdrowie i samopoczucie. Dietetyk kliniczny współpracuje także z innymi specjalistami medycznymi w celu zapewnienia kompleksowej opieki nad pacjentem.